TEHNICIAN NUTRIŢIONIST

MODULUL 1. BAZELE NUTRIŢIEI

Partea I. DIGESTIA ŞI METABOLISMUL

  • Anatomia şi fiziologia digestiei. Tubul digestiv şi glandele anexe. Noţiuni de anatomie, fiziologie şi fiziopatologie. Digestia, absorbţia, transportul şi excreţia nutienţilor. Factori care afectează digestia.
  • Metabolismul energetic. Rata metabolică bazală şi de repaus. Măsurare, factori ce o influenţează. Efectul termic al alimentelor şi activitatea fizică. Modalităţi de măsurarea şi de estimare practică a consumului energetic. Calcularea necesarului energetic.
  • Metabolismul hidro-electrolitic. Apa din organism – funcţii, distribuţie, bilanţ hidric, necesar zilnic. Electroliţi – roluri, absorbţie şi excreţie, aport recomandat.

Partea a II-a. PRINCIPIILE NUTRITIVE

  • Macronutrienţi. Glucide, Lipide, Proteine. Definiţie şi clasificare. Rol şi funcţii în organism. Necesar şi surse alimentare. Digestie şi absorbţie.
  • Micronutrienţii. Vitamine, Minerale, Oligoelemente. Definiţie şi clasificare. Rol şi metabolism. Necesar şi surse. Carenţă şi toxicitate.

Partea a III-a. ÎNTOCMIREA UNEI DIETE

  • Screeningul nutriţional. Metode şi tehnici moderne. Ancheta alimentară. Anamneză medicală, socială şi a obiceiurilor alimentare.
  • Evaluarea statusului nutriţional. Componentele greutăţii corporale. Examinarea fizică. Antropometrie. Metode de estimare .
  • Principiile unei alimentaţii sănătoase. Importanţa nutriţiei echilibrate în alimentaţia de zi cu zi. Calculul necesarului de calorii pe grupe de vârstă. Principii de bază în stabilirea meniului zilnic.

MODULUL 2. IGIENA ALIMENTAŢIEI

Partea I. ALIMENTE RECOMANDATE. Generalităţi, caracteristici, aspecte particulare.

  • Carne, peşte, ou şi produse asociate. Lapte şi produse lactate.
  • Cereale, pseudocereale şi produse din cereale. Fructe şi legume

Partea a II-a. ALIMENTE RESTRICŢIONATE. Generalităţi, caracteristici, aspecte particulare.

  • Produse zaharoase. Uleiuri şi grăsimi.
  • Apa şi băuturi nealcoolice. Băuturi alcoolice.

Partea a III-a. PRINCIPII DE GASTROTEHNIE. Cum gătim gustos, sănătos şi dietetic.

  • Principii generale de gastrotehnie. Tratamentele termice. Metodologia conservării alimentelor.
  • Riscuri şi beneficii pentru sănătate în funcţie de metoda de gătire.
  • Particularităţi de gastrotehnie în anumite situaţii.
  • Combinaţii de alimente între mit şi adevăr.

MODULUL 3. NUTRIŢIA PE VÂRSTE

Partea I. NUTRIŢIA ÎN SARCINĂ ŞI LACTAŢIE

  • Influenţa alimentaţiei în fertilitate şi concepţie
  • Modificările fiziologice din sarcină. Câştigul ponderal corect în sarcină. Sarcina multiplă.
  • Efectele nutriţiei materne asupra fătului. Complicaţii ale sarcinii legate de aportul alimentar.
  • Ghidul dietei în sarcină. Necesarul energetic şi principiile nutritive în sarcină.
  • Lactaţia – necesar energetic şi principii nutritive.

Partea a II-a. NUTRIŢIA ÎN COPILĂRIE ŞI ADOLESCENŢĂ

  • Creşterea şi dezvoltarea normală a copilului şi adolescentului. Indici de creştere şi dezvoltare.
  • Nevoile nutriţionale specifice copiilor şi adolescenţilor. Aportul energetic, de macro şi micronutrienţi, suplimente.
  • Alcătuirea unei diete adecvate preşcolarului, şcolarului şi adolescentului.
  • Factori ce influenţează comportamentul alimentar. Situaţii speciale.
  • Educaţia nutriţională a copilului şi adolescentului.

Partea a III-a. NUTRIŢIA VÂRSTNICILOR

  • Geriatria și gerontologia. Teorii ale îmbătrânirii.
  • Schimbările fiziologice legate de vîrstă și provocările nutriționale
  • Particularități ale alimentației la vârstnici.
  • Recomandări nutriţionale la persoanele vârstnice.
  • Necesarul energetic și activitatea fizică.

MODULUL 4. NUTRIŢIE SPECIALĂ

Partea I. NUTRIŢIE SPORTIVĂ ŞI DE PERFORMANŢĂ. 

  • Fiziologia şi biochimia contracţiei musculare. Metabolismul aerob şi anaerob.
  • Necesarul de lichide şi electroliţi în timpul şi după antrenamente.
  • Necesarul de lipide, glucide, proteine şi raţia corectă înainte, în timpul şi după antrenament.
  • Suplimentarea corectă a dietei cu vitamine şi minerale.
  • Necesarul nutriţional al sportivului de performanţă.
  • Alcătuirea unui plan nutriţional specific în funcţie de sportul practicat

Partea a II-a. NUTRIŢIE VEGANĂ

  • Principii generale de alimentaţie vegană, vegetariană, lacto-ovo-pesco-vegetariană.
  • Riscuri şi beneficii ale alimentaţiei vegetariene în funcţie de vârstă şi patologie asociată.
  • Dietele de detox, intermitent fasting, raw-vegane – între mit şi adevăr.
  • Alcătuirea unui meniu corect vegetarian.
  • Surse de proteine, glucide, lipide de calitate.

Partea a III-a. TULBURĂRI DE COMPORTAMENT ALIMENTAR. 

  • Clasificarea tulburărilor de comportament alimentar DSM IV.  Anorexia nervoasă. Bulimia. Binge Eating.
  • Cauze  şi modele psihologice. Tipuri specifice.
  • Semne clinice şi de alarmă. Analize şi investigaţii.
  • Complicaţii şi tratament. Strategii terapeutice.
  • Tulburări alimentare nespecifice. Tulburări alimentare în situaţii speciale.
  • Aprecierea stării de nutriţie în tulburările alimentare.

MODULUL 5. MANAGEMENTUL GREUTĂŢII

Partea I. ISTORICUL DIETELOR DE SLĂBIT

  • Analiza celor mai cunoscute diete de slăbit.
  • Principii, avantaje, dezavantaje, atenționări speciale.

Partea a II-a. STRATEGII MODERNE ÎN TRATAMENTUL OBEZITĂȚII

  • Complicaţiile și comorbiditățile asociate obezităţii.
  • Provocările practice ale scăderii în greutate.
  • Tratamentul farmacologic și chirurgical al obezității.
  • Chirurgia bariatrică

Partea a III-a. DE LA TEORIE LA PRACTICĂ

  • Stabilirea ţintelor terapeutice pe termen scurt, mediu şi lung.
  • Calculul necesarului caloric şi repartiţia caloriilor şi a principiilor nutritive pe mese.
  • Alcătuirea meniurilor şi dietelor personalizate.
  • Importanţa mişcării, a hidratării şi a suplimentării corecte a dietei.
  • Probleme şi provocări. Strategii de coping. Tips and tricks situaţionale.
  • Managementul situaţiilor dificile. Introducere in psihonutriţie.

MODULUL 6. NUTRIȚIE TERAPEUTICĂ

Partea I. NUTIRȚIA ÎN BOLILE CARDIOVASCULARE ȘI METABOLICE

  • Diabet zaharat, Toleranță alterată la glucoză, Sindrom metabolic
  • Dislipidemie, Hipertensiune arterială, Insuficienţă cardiacă
  • Steatoză hepatică, hiperuricemie, gută.

Partea a II-a. NUTRIȚIA ÎN BOLILE DIGESTIVE

  • Boala de reflux gastro-esofagian, Gastrită, Ulcer
  • Colecistită cronică, Pancreatită cronică
  • Sindromul de intestin iritabil. Dieta în constipaţie și diaree.
  • Intoleranțe alimentare.

Partea a III-a. NUTRIȚIA BOLILOR CRONICE

  • Boala renală cronică, Litiaza renală
  • Bolile autoimune, Afecțiuni neurologice, Osteoporoza
  • Oncologie

EXAMINAREA FINALĂ pentru primirea atestatului

Proba scrisă. Test cu întrebări grilă din materia predată.

Proba orală. Prezentare de caz. 20 minute

Vrei să afli când începe următorul curs?