TEHNICIAN NUTRIȚIONIST

Ești pasionat de alimentația sănătoasă și cauți un curs de nutriție?

Vino la cursul de Tehnician Nutriționist al Academiei de Nutriție „Sănătate, te iubesc!” și fă din pasiunea ta o meserie!

 

  • Este un curs de nutriție acreditat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale, Cod COR: 5122.3.2
  • Acest curs de nutriție durează 9 luni și are o parte teoretică și una practică
  • Teoria este împărțită în 6 module, câte un modul pe lună
  • Practica se face sub supervizarea Dr. Laura Ene
  • Examenul presupune: o probă scrisă (grile) și una practică (prezentare de caz)

Cui se adresează

  • medicilor de familie, medicilor rezidenți și asistentelor medicale care vor să-și îmbogățească informațiile despre nutriție în general și nutriție terapeutică în special
  • antrenorilor de fitness care vor să afle mai multe despre nutriție de slăbit, nutriție sportivă sau alimentație sănătoasă în general
  • persoanelor care își doresc să ofere consiliere în domeniul nutriției
  • tuturor celor care vor să dobândească mai multe cunoștințe despre nutriție, pe care să le folosească în beneficiul propriu sau al familiei ori prietenilor

Ce face un Tehnician Nutriționist

  • consiliază persoanele care i se adresează în domeniul nutriției
  • întocmește diete pentru cei care vor să slăbească, pentru sportivi, copii sau persoane care își doresc o alimentație sănătoasă
  • colaborează îndeaproape cu medicii specialiști pentru asigurarea unei nutriții corecte în cazul diverselor afecțiuni

De ce să vii la acest curs de nutriție

  • Avem cel mai bun trainer: Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, autoarea bestsellerelor „Capcanele Dietelor” și „Capcanele Mâncatului Emoțional”
  • Avem invitați speciali, experți în domeniile lor (chirurgie bariatrică, nutriție terapeutică, tulburări de comportament alimentar, gastronomie etc)
  • Îți oferim informații medicale și cele mai noi studii în domeniul nutriției
  • Avem o programă cuprinzătoare și explicații pe înțelesul tuturor
  • Avem sesiuni interactive, exerciții și studii de caz la fiecare modul
  • Îți oferim supervizare gratuită pe toată durata cursului

Înscrie-te acum!

Te rugăm să îți introduci datele, ca să te putem contacta 🙂



Cât costă cursul de Tehnician Nutriționist

  • Cursul costă 4500 lei. Dacă plătești integral, ai 10% discount, adică plătești 4050 lei.
  • Dacă vii cu un prieten, ai 10% discount
  • Dacă vrei să plătești în rate, poți achita fiecare modul în parte: 750 lei/modul

Ce spun cursanții noștri

 

Când are loc următorul curs de Tehnician Nutriționist

Următorul curs de Tehnician Nutriționist va începe în octombrie:

  • Modulul I: 2-3 octombrie 2020
  • Modulul II: 6-7 noiembrie 2020
  • Modulul III: 4-5 decembrie 2020
  • Modulul IV: 8-9 ianuarie 2021
  • Modulul V: 5-6 februarie 2021
  • Modulul VI: 5-6 martie 2021

Între module vom avea câte o sesiune de supervizare. Aceasta va fi în principal practică: vom face exerciții și vom discuta cazurile pe care le urmărește fiecare. O sesiune de supervizare durează 2 h.

PROGRAMA CURSULUI DE TEHNICIAN NUTRIȚIONOST

MODULUL 1. BAZELE NUTRIŢIEI

Partea I. DIGESTIA ŞI METABOLISMUL

  • Anatomia şi fiziologia digestiei. Tubul digestiv şi glandele anexe. Noţiuni de anatomie, fiziologie şi fiziopatologie. Digestia, absorbţia, transportul şi excreţia nutienţilor. Factori care afectează digestia.
  • Metabolismul energetic. Rata metabolică bazală şi de repaus. Măsurare, factori ce o influenţează. Efectul termic al alimentelor şi activitatea fizică. Modalităţi de măsurarea şi de estimare practică a consumului energetic. Calcularea necesarului energetic.
  • Metabolismul hidro-electrolitic. Apa din organism – funcţii, distribuţie, bilanţ hidric, necesar zilnic. Electroliţi – roluri, absorbţie şi excreţie, aport recomandat.

Partea a II-a. PRINCIPIILE NUTRITIVE

  • Macronutrienţi. Glucide, Lipide, Proteine. Definiţie şi clasificare. Rol şi funcţii în organism. Necesar şi surse alimentare. Digestie şi absorbţie.
  • Micronutrienţii. Vitamine, Minerale, Oligoelemente. Definiţie şi clasificare. Rol şi metabolism. Necesar şi surse. Carenţă şi toxicitate.

Partea a III-a. ÎNTOCMIREA UNEI DIETE

  • Screeningul nutriţional. Metode şi tehnici moderne. Ancheta alimentară. Anamneză medicală, socială şi a obiceiurilor alimentare.
  • Evaluarea statusului nutriţional. Componentele greutăţii corporale. Examinarea fizică. Antropometrie. Metode de estimare .
  • Principiile unei alimentaţii sănătoase. Importanţa nutriţiei echilibrate în alimentaţia de zi cu zi. Calculul necesarului de calorii pe grupe de vârstă. Principii de bază în stabilirea meniului zilnic.

MODULUL 2. IGIENA ALIMENTAŢIEI

Partea I. ALIMENTE RECOMANDATE. Generalităţi, caracteristici, aspecte particulare.

  • Carne, peşte, ou şi produse asociate. Lapte şi produse lactate.
  • Cereale, pseudocereale şi produse din cereale. Fructe şi legume

Partea a II-a. ALIMENTE RESTRICŢIONATE. Generalităţi, caracteristici, aspecte particulare.

  • Produse zaharoase. Uleiuri şi grăsimi.
  • Apa şi băuturi nealcoolice. Băuturi alcoolice.

Partea a III-a. PRINCIPII DE GASTROTEHNIE. Cum gătim gustos, sănătos şi dietetic.

  • Principii generale de gastrotehnie. Tratamentele termice. Metodologia conservării alimentelor.
  • Riscuri şi beneficii pentru sănătate în funcţie de metoda de gătire.
  • Particularităţi de gastrotehnie în anumite situaţii.
  • Combinaţii de alimente între mit şi adevăr.

MODULUL 3. NUTRIŢIA PE VÂRSTE

Partea I. NUTRIŢIA ÎN SARCINĂ ŞI LACTAŢIE

  • Influenţa alimentaţiei în fertilitate şi concepţie
  • Modificările fiziologice din sarcină. Luarea în greutate corectă în sarcină. Sarcina multiplă.
  • Efectele nutriţiei materne asupra fătului. Complicaţii ale sarcinii legate de aportul alimentar.
  • Ghidul dietei în sarcină. Necesarul energetic şi principiile nutritive în sarcină.
  • Lactaţia – necesar energetic şi principii nutritive.

Partea a II-a. NUTRIŢIA ÎN COPILĂRIE ŞI ADOLESCENŢĂ

  • Creşterea şi dezvoltarea normală a copilului şi adolescentului. Indici de creştere şi dezvoltare.
  • Nevoile nutriţionale specifice copiilor şi adolescenţilor. Aportul energetic, de macro şi micronutrienţi, suplimente.
  • Alcătuirea unei diete adecvate preşcolarului, şcolarului şi adolescentului.
  • Factori ce influenţează comportamentul alimentar. Situaţii speciale.
  • Educaţia nutriţională a copilului şi adolescentului.

Partea a III-a. NUTRIŢIA VÂRSTNICILOR

  • Geriatria și gerontologia. Teorii ale îmbătrânirii.
  • Schimbările fiziologice legate de vîrstă și provocările nutriționale
  • Particularități ale alimentației la vârstnici.
  • Recomandări nutriţionale la persoanele vârstnice.
  • Necesarul energetic și activitatea fizică.

MODULUL 4. NUTRIŢIE SPECIALĂ

Partea I. NUTRIŢIE SPORTIVĂ ŞI DE PERFORMANŢĂ. 

  • Fiziologia şi biochimia contracţiei musculare. Metabolismul aerob şi anaerob.
  • Necesarul de lichide şi electroliţi în timpul şi după antrenamente.
  • Necesarul de lipide, glucide, proteine şi raţia corectă înainte, în timpul şi după antrenament.
  • Suplimentarea corectă a dietei cu vitamine şi minerale.
  • Necesarul nutriţional al sportivului de performanţă.
  • Alcătuirea unui plan nutriţional specific în funcţie de sportul practicat

Partea a II-a. NUTRIŢIE VEGANĂ

  • Principii generale de alimentaţie vegană, vegetariană, lacto-ovo-pesco-vegetariană.
  • Riscuri şi beneficii ale alimentaţiei vegetariene în funcţie de vârstă şi patologie asociată.
  • Dietele de detox, intermitent fasting, raw-vegane – între mit şi adevăr.
  • Alcătuirea unui meniu corect vegetarian.
  • Surse de proteine, glucide, lipide de calitate.

Partea a III-a. TULBURĂRI DE COMPORTAMENT ALIMENTAR. 

  • Clasificarea tulburărilor de comportament alimentar DSM IV.  Anorexia nervoasă. Bulimia. Binge Eating.
  • Cauze  şi modele psihologice. Tipuri specifice.
  • Semne clinice şi de alarmă. Analize şi investigaţii.
  • Complicaţii şi tratament. Strategii terapeutice.
  • Tulburări alimentare nespecifice. Tulburări alimentare în situaţii speciale.
  • Aprecierea stării de nutriţie în tulburările alimentare.

MODULUL 5. MANAGEMENTUL GREUTĂŢII

Partea I. ISTORICUL DIETELOR DE SLĂBIT

  • Analiza celor mai cunoscute diete de slăbit.
  • Principii, avantaje, dezavantaje, atenționări speciale.

Partea a II-a. STRATEGII MODERNE ÎN TRATAMENTUL OBEZITĂȚII

  • Complicaţiile și comorbiditățile asociate obezităţii.
  • Provocările practice ale scăderii în greutate.
  • Tratamentul farmacologic și chirurgical al obezității.
  • Chirurgia bariatrică

Partea a III-a. DE LA TEORIE LA PRACTICĂ

  • Stabilirea ţintelor terapeutice pe termen scurt, mediu şi lung.
  • Calculul necesarului caloric şi repartiţia caloriilor şi a principiilor nutritive pe mese.
  • Alcătuirea meniurilor şi dietelor personalizate.
  • Importanţa mişcării, a hidratării şi a suplimentării corecte a dietei.
  • Probleme şi provocări. Strategii de coping. Tips and tricks situaţionale.
  • Managementul situaţiilor dificile. Introducere in psihonutriţie.

MODULUL 6. NUTRIȚIE TERAPEUTICĂ

Partea I. NUTRIȚIA ÎN BOLILE CARDIOVASCULARE ȘI METABOLICE

  • Diabet zaharat, Toleranță alterată la glucoză, Sindrom metabolic
  • Dislipidemie, Hipertensiune arterială, Insuficienţă cardiacă
  • Steatoză hepatică, hiperuricemie, gută.

Partea a II-a. NUTRIȚIA ÎN BOLILE DIGESTIVE

  • Boala de reflux gastro-esofagian, Gastrită, Ulcer
  • Colecistită cronică, Pancreatită cronică
  • Sindromul de intestin iritabil. Dieta în constipaţie și diaree.
  • Intoleranțe alimentare.

Partea a III-a. NUTRIȚIA BOLILOR CRONICE

  • Boala renală cronică, Litiaza renală
  • Bolile autoimune, Afecțiuni neurologice, Osteoporoza
  • Oncologie

EXAMINAREA FINALĂ pentru primirea atestatului

Proba scrisă. Test cu întrebări grilă din materia predată. Proba orală. Prezentare de caz. 20 minute